Dolli első munkahete

Nagyon sokan szurkoltatok és gondoltatok a munkakezdés előtt és hét közben rám. Köszi mindenkinek! Eltelt az első hét, és most próbálom a történéseket leírni, nem nagy következtetéseket, általánosításokat levonni (mert nem is tudnék).

A sztori – mint nálam mindig – Ádámtól és Évától kezdődik, de ugrunk egy kicsit. 😀
A munkát közvetlenül megelőző 2 hét nagyon-nagyon jól telt: Magyaroroszágon családdal, barátokkal, aztán az eddig kedvenc szigetünkön egy hét hedonizmussal megtoldottuk még a nem kevésbé szuper budapesti, balatoni napokat.
Mindenki kérdezgette, hogy izgulok-e már, de – magamon is meglepődve – egyáltalán nem stresszeltem, agyaltam, hanem élveztem a nyaralást. (Például a tavalyi Görögországhoz képest nagyon nagy különbség volt, hogy tavaly akkor már tudtam, hogy 2 hónappal később vár rám egy műtét – amitől eléggé féltem -, és egész nyaralás alatt az járt a fejemben, hogy hogy lesz, milyen lesz.)
Elutazás előtt leleveleztem Jovancéval, hogy hétfőn reggel 8-ra megyek. A munkahely a vízparton van Lindholmen városrészben, ahol megáll a Gul express, így minden reggel együtt tudunk utazni Lőrinccel. Hétfőn már a buszon ülve, kb. félúton kezdtem el érezni, hogy na, most izgulok. Aztán azzal nyugtattam magam, hogy milyen rendesek voltak az interjún meg hogy ez már nem az első új munkahelyem, eddig is minden rendben volt 🙂

Odaértem (kicsit korábban: 7.45 körül), Jovance fogadott, körbevitt az irodában, hogy mindenkinek bemutasson, aki ott volt. Ez nagyjából az iroda 90%-a, itt szeretnek korán bent lenni az emberek. Egy kávéval leültünk a gépemhez (laptop+2 monitor), és a J. segítségével felfedeztem a rendszert. Az egyik monitorom nem kapott jelet, s az intranethez sem volt még meg a hozzáférésem, úgyhogy telefonálgatott néhányat a supportnak, és 11-re bejutottam a rendszerbe is, másnapra pedig egy új kábellel a monitorom is feléledt. Kaptam sigmás hátizsákot is (tök profi laptopvédő zsebes), ha esetleg haza akarnám vinni a gépet, de mindennap is használhatnám.

9-kor – ahogy mondták – mindenki kivonul a konyhába/étkezőbe (vannak konyhafelelősök) és pirítós, sajt, sonka, lekvár, zöldség-gyümölcs felhozatalból választva készít szendvicset és egy kis beszélgetéssel, kávéval egybekötve elfogyasztja. Körülbelül 11.30-12.00 körül mindenki elkezd ebédelni. A nagyobb része az embereknek matlådában (kajásdoboz) hoz kaját otthonról, nem sokan mennek ki venni ebédet. Viszont az első nap speciális, és engem Nicholas és Jovance elvitt ebédelni (Nicholas a papír szerinti főnököm, ő fizetett aznap nekem). Szuper jó idő volt – egész héten 25 fok körüli meglepően meleg idő -, így kint ettünk. Utána még egy irodai kávéval kiültünk a vízpartra az aznapi mentorommal, Jovancéval, a többiek már nem jöttek.

Délután 2-kor közös kávézás van a konyhában, nincs akkora tömeg, mint a reggelinél, de az én szobámból Erik és Linnéa mindig jött, és Jovance meg még páran a másik szobából is általában csatlakoztak.

Még első nap elmentünk SIM-et intézni a telefonomhoz, de eléggé tudatlanok voltak a Teliánál, mert a céges kapcsolattartó küldött minket a boltba, viszont ott nem igazán tudták, hogy ki a felelős/képviselő nálunk. Mindenesetre kaptam egy SIM-kártyát, amire majd áthordozzák a számom, de egyelőre még a régi szolgáltatónál vagyok.
Hétfőn még megvettem a havi bérletemet is, amihez pont volt egy papírkuponom. Mivel még nem állítottam be a Västtrafik oldalon, hogy ott tudjam feltölteni a bérletkártyám, ezért be kellett mennem egy árusítóhelyre, ahol lehetőség volt azt a kupont beváltani. 🙂
Az első nap túlélése/abszolválása örömére Lőrinc megajándékozott egy üveg rosé spumantéval, úgyhogy ünneplés is volt. 😀

Kedden annyi változás történt, hogy Nicholas mondta, hogy milyen projektbe tervez engem bevonni majd, de még mindig nem kezdtem el dolgozni, hanem geotechnikás jegyzeteket, Plaxis-modellezést olvasgattam.
Délben Linnéa és Erik kérdezték, hogy eszem-e velük (E. geotechnikus, L. környezetmérnök), és mivel nem volt matlådám, elkísértek egy indiai kajáldába, én ott vettem ebédet, és utána együtt a vízparton ettünk. Ugyanúgy, mint Lőrinc környékén, itt is kb. 80-90 korona egy dagens lunch (aznapi ebédmenü).

Szerdán volt egy 3 órás továbbképzés a cég projektmenedzsmentes felületéről, persze svédül. Kb. a 80%-át értettem, és úgyis majd használat közben fogom látni, hogy pontosan mi hol van, de nagyon tetszik a rendszer.

Csütörtök délután elindult az egyik projekt, amiben részt veszek. Geotechnika, Plaxis modellezés, úgyhogy a geotechnikai jelentést kezdtem el olvasni. Másnap azzal folytattam volna, de megkérdezte Erik, hogy akarok-e segíteni neki: fúrási jegyzőkönyvek alapján rajzkészítés. Először nem értettem, hogy mit akar, meg nem tudtam, hogy nekem “szabad-e” mást csinálnom, de végül abba a projektbe is bevettek, és ezzel a kis munkával megismertem egy új programot, illetve azt, hogy a mintavételek, fúrások, talajfajták hogyan vannak jelölve a Svenska Geotekniska Förening szerint, amit itt használunk, valamint az angol megfelelőjükkel együtt ma ezeket fogom tanulgatni.

A nyelv: már hétfőn reggel mondtam Jovancénak, amikor angolul fogadott, hogy próbáljunk svédül beszélni, illetve mindenkinek mondtam, hogy ha lassan beszélnek hozzám, akkor megértem, max. visszakérdezek, és ha végképp nem megy, angolra váltanak. Én is igyekszem svédül kommunikálni, van, hogy angolra váltok, amikor gyorsan szeretnék valamit elmondani, de ilyenkor sokszor összekeverem a két nyelvet, ami elég vicces. Volt egy olyan szitu is, hogy az egyik program installálásához írt Erik az én nevemben egy e-mailt, majd utána sikerült megcsinálnunk, így a support válaszára már én reagáltam, hogy azóta megoldódott. Később kérdeztem Eriket, hogy ez így helyes-e, erre mosolygott, hogy nem, de megértik, és az a lényeg 😀
Egész héten szótáraztam az új szavakat, úgyhogy most a kis szótárfüzetemet hazahoztam és megtanulom őket.
Nagyon fárasztó még a napi 9 óra svéd, de mindenképp a fejlődés segítője. Azt még nem tudom követni, ha egymás között, gyorsan beszélnek, és így a poénokon sem tudok mindig nevetni, de hát ennek idő kell. Egyelőre elégedett vagyok, mert nem gondoltam, hogy ennyi mindent érteni fogok, amikor beszélnek hozzám, mivel ezek a témakörök újak.

A munkaidő elvileg 9 óra egy óra ebédszünettel, és általában el is használjuk az egy órát, mert amikor bent ettünk, akkor is utána sétáltunk és leültünk a vízpartra csapatostul. Úgy érzem, számomra megfelelően szociális ez a munkahely. 🙂 🙂
Pénteken egy elköszönő munkatárs jött be búcsúebédre, és a mi részlegünk együtt evett egy nagy napközbeni etetőhelyen. (Nekem meglepő volt, hogy mindenkinek Nicholas fizetett, de Jonas azt mondta, hogy a konzulens cégeknél, ha a főnököddel mész enni, akkor az a normális, ha ő fizet, már ha ő invitál, hogy menjetek együtt).
További ismerkedésre volt lehetőségem az ‘afterwork’ keretén belül. Itt ez elterjedt “munkahelyi program” úgy értve, hogy a sörözők, éttermek például készülnek AW-menüvel. Egy Emma nevű lány (aki infrás) eddig furának tűnt az irodában, de itt pont mellé ültem le, egész este beszélgettünk, és kiderült, hogy tök jó fej ő is.

Nagyon befogadó és barátságos társaságba csöppentem, úgyhogy egyáltalán nem sírom vissza az itthon töltött hónapokat (legalábbis most még 😀 ), inspirál, hogy sokat tanultam már most, és ez még csak a kezdet.
És mivel már én is dolgozom, ezért a háztartási munkákban is új rendszer kidolgozására került sor 😀 azaz a fiúk is nagyobb részt fognak vállalni az itthoni takarításból. Remélem, lesz időm beszámolni majd erről is, meg sűrűbben írni, mint 1 hónap (most mentségem/ünk az, hogy 2,5 hétig nyaraltunk 🙂 )
Addig is (a következő sorról a sztori egy új bejegyzés lesz majd 😀 ):

Bye! Don’t forget to subscribe! And thumbs up!

“Dolli első munkahete” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Nagyon örülök neki, hogy ilyen rugalmasan be tudsz illeszkedni az ottani csapatba. További sok sikert kívánok millió puszi apu!

    1. Köszi! Ma egy kicsit fárasztóbb napom volt, de hát nem lehet mindig első nap 🙂
      Itt mindenki vigyáz az alakjára 🙂 de van kifogyhatatlan gyümölcskosár.

Minden vélemény számít!