Coming soon: Dolgos hétköznapok :)

Vééégre!
Eljött az ideje, hogy bejelenthetem: VAN MUNKÁM!
Ez azt jelenti, hogy aláírt szerződésem van szeptember 12-től, egy jó kis magyar-görög nyaralás után 😀

A feltételek és körülmények:
– cég: Sigma Civil AB;
– munkavégzés helye: GBG Lindholmen Science Park, a nyelvsulitól 5 perc séta, Lőrinccel közös buszútvonal 🙂 (mellette edzőtermek, tenger, jövőre tengerre néző iroda, ami most épül mellettünk);
– munkatársak: sok 1. generációs svéd (azaz a szüleik bevándorlók), nagyon barátságosak, közvetlenek, férfiak velem egy szobában (nem először leszek én az “úrnő”), de maga az iroda kb. 25 fő, és ott vannak nők rajtam kívül; szociálisan megfelelő: minden reggel közös reggeli, CSAPATként működnek (ezt nagyon sokszor hangsúlyozták, és a 3 találkozás során tényleg mindig ezzel kapcsolatos példákat hallottam);
– próbaidő: 6 hónap, utána újratárgyalás;
– munkakör: szerkezet-geotechnikus mérnök (a végzettségem és a vágyott beosztás);
– próbaidő alatti elvárás = távolabbi kilátások: megtanulni svédül a próbaidő végére+szakmailag is megfelelni;
– fizetés: alacsony mint mérnöki fizu, DE első svéd munkahely, és ezzel is motiválni akarnak, hogy minél előbb megtanuljam a nyelvet, egyébként a 6 hónap után egy versenyképes mérnöki fizetés vár rám 🙂
– további előny: a cég terjeszkedésének elején leszek a csapat része -› karrier;
– hátrány: ???… talán a kezdőfizu, de ennél már csak jobb lesz;
– kihívás: VAN! új software-ek és a svédtanulás.

 


A múltkori beszámoló óta plusz egy interjúm volt a Sigmánál, ahol Antoninak, a közvetlen – kb. velem egyidős, leendő – munkatársamnak kellett bizonyítanom, hogy én vagyok a megfelelő ember (Nicholas és Jovance [Jovancse], a leendő fő főnök és csapatvezető már beadták a derekukat). Mivel Antoni másban jártas, mint én, és valószínűleg mindketten tudunk a másik tapasztalatai segítségével fejlődni, valamint ő is szimpatizált velem, ezért már a 2. interjú végén – 10 perc konyhában kávézás után, míg ők hármasban megvitatták sorsomat – ígéretet kaptam, hogy küldeni fognak egy sztenderd szerződést, és örülnének, ha elfogadnám, és szeptembertől a köreikben ténykednék.

Nagyon vártam az ajánlatot, de majdnem két hét elteltével végül én érdeklődtem, és kiderült, hogy Jovance otthon volt szabin addig, de végülis aznap elküldték az ajánlatukat.
Mivel a másik helyről – Abetong (Ritu dolgozott velük ugye) -már korábban értesítettek, hogy “nem nyert” a svédtudás hiánya miatt, ezért is volt fontos, hogy mi áll a Sigma ajánlatában. Én egy kicsit többre számítottam próbaidőre, mint amennyit kaptam végül, de megértem az érveiket, és ha azt nézzük, hogy a magyarországi fizetésemnek majdnem 3-szorosa a próbaidős összeg, és itt Svédiában kb. 3-szoros árak vannak, akkor ez viszonylag korrekt összeg ugródeszkának. Amit pedig teljesítenem kell, az pedig amúgy is a tervek között szerepel, és az ismert nyelvtanulási ellustulás – pl. olasz középfokú írásbeli tervei 😛 – ellen tökéletes.

Szóval itt a nyár egy intenzív 3 hónapos svédtanulásra.

Az a jó, hogy egyáltalán nem parázok, hogy ez menni fog-e, mert:
1. németből – bár nem kellett, de – a középfok után elhatároztam, hogy megcsinálom a felsőfokot, ami a középfokú letételétől 1,5 évvel már megvolt (köszi, anyuék és Ungi 🙂 , a németórákat).
2. érettségi előtt gondoltam, milyen jó lenne max. pontszámra hajtani, és az angol középfokúra már a német felkészülés tapasztalatai alapján otthon egyedül edzettem.
3. Az egyetemen jött az olasz mint hobbi, és 2 év egyetemi lötyögés majd egy “sohasembánommeghogyfelvettemráadiákhitelt” hónap olaszországi intenzív tanulás és vakáció után, megspékelve egy kis tanári szóbeli felkészítéssel simán ment a középfokú szóbeli.
4. DE: hiába a vizsgák, mivel az olasz kivételével (ez is az egy hónapos kintlét miatt) nem igazán mertem megszólalni idegenül.
5. ismét Lőrinc (nem véletlenül): ami nekem segített, hogy az ő unszolására (először nyavalyogtam, hogy nekem nem megy) elkezdtem sorozatokat nézni angolul angol felirattal, majd amikor már az értés jól ment, szintén L. tanácsára egy anyanyelvű tanárral, Lehellel (akit Hengameh jóvoltából ismerek) beszélgetés: mert amit már egyszer (többször) kimondasz, az legközelebb nem okoz félelmet. Plusz emellett nagyon sokat olvastam is angolul (az első könyv a Bridget Jones volt 😀 , és erős emlék a shagging szó az urban dictionaryből 😀 😀 ).
6. Aztán a mottos pár hónap is adott némi önbizalmat, szóval azóta bátran használom az angolt, még ha néha nem is jut eszembe egy-egy szó vagy hibásan mondok valamit. Valahol olvastam, hogy a lényeg, hogy akinek mondod, megértsen téged (nyilván ez nem a professzionális életre igaz).
Így a svéddel kapcsolatban már rengeteg tapasztalat megszerzése, valamint sok-sok félelem leküzdése után azt mondom, alig várom a következő 9 hónap munkáját, küzdelmét és örömét 🙂
Lycka till, Annamari!

Pont kapóra jött kedden, hogy az SFI-tanárunk, Ana ajánlott egy háromkötetes könyvet (Form i fokus – darabja 250 oldal), amit már a szerződés aláírása után másnap nagy erőkkel elkezdtem átvenni: főleg nyelvtan, de közben épül a szókincsem is, a hangos kiolvasással gyakorlom a megszólalást, aztán van ennek a ‘Text is fokus’ testvére, ami majd később lesz célpont.
További program nyárra az ún. språkcafé látogatása, ahol svédek, illetve svédül tanulók beszélgetnek különféle témáról egy kávéházi környezetben. Nicholas azt mondta, hogy már most menjek, akkor is, ha alig bírok megszólalni 🙂 (Egyébként az ő felesége meg belga, aki megtanult már svédül.)
Aztán további eszköz a Duolingo és persze tévénézés felirattal svédül is. A mai világban egyébként annyi minden van, szinte kifogyhatatlan az internettár, ha valaki tényleg meg akar tanulni egy nyelvet.

Azt hiszem, mindent leírtam, a ‘Dolgos hétköznapok’ téma pedig legközelebb szeptemberben jelentkezik. 🙂 Vi ses!

“Coming soon: Dolgos hétköznapok :)” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Minden vélemény számít!