Putri a gettóban

Tegnap új tapasztalatokkal gazdagodtunk, vagy ahogy Lőrinc mondta, szereztünk XP-t. 🙂

Az itteni albérletkeresés nem könnyű, mert nagy a kereslet, alacsony a kínálat.
A boplats.se nevű oldalon az önkormányzat, továbbá göteborgi vállalatok, magán tulajdonosok dobják piacra a kiadásra szánt ingatlant. A regisztrálás 100 SEK/év, és így kerülsz be a sorba, gyűjtöd a napokat.
A saját adatoknál meg lehet adni preferált környéket, ami azért fontos, mert volt olyan hirdetés, ahol követelményként elvárták, hogy az adott környék szerepeljen a preferenciáid között – a baki ott volt, hogy ha angolul használod az oldalt, nem tudod beállítani a környékeket, viszont amikor átváltottunk svédre, akkor működött ez a funkció. Ezen kívül a fizetésed, referenciaszemélyek, egy kis leírás rólad mind kitölthető, és hallottunk már olyan sztorit, hogy hátul volt a srác a sorban, de mivel ki volt rendesen töltve az adatlapja, ezért szimpatikusság miatt előbbre vették, szóval mi is serényen megadtunk minden adatot.
Megadhatod a szintén beregisztrált, veled egy háztartásban élőt is mint társjelentkezőt, és akkor látják az ő fizetését, jellemzését is. És ebben például az a jó, hogy ha Lőrinc kap egy lakást, és neki nullázódik a számlálója, akkor az enyém – hiába költözök vele, nem az én nevemen lesz a bérlemény – tovább pörög.
Mindennap be szoktam lépni mindkettőnk oldalára, és jelentkezek a szimpatikus lakásokra, elvileg ez is számít, hogy a varázsdobozból a te nevedet húzzák ki elsőként. Eddig volt a “Göteborg favourite” szűrésem, amiben csak távolság, munkába jutási idő alapján szűrtem a városrészeket, mivel nem is nagyon tudtam, hogy mi a nem túl jó környék – egy kivétellel, amit még Dóra (Kriki mamájának a barátnője, akivel télen még Budapesten találkoztunk meg itt egyszer) mondott nekünk, és valahol a keleti részen van.
Aztán két hete kaptunk egy e-mailt, hogy van lehetőségünk megnézni Biskopsgårdenben egy lakást május 10-én. Amikor elmondtuk Jonasnak, egyből csóválta a fejét, és mondta, hogy az a legrosszabb környék Göteborgban, ott van a legtöbb lövöldözés, mert a maffia a környék északi és déli oldalán két csoportra szakadva egymás ellen harcol a városterületek fölötti uralomért. Aztán persze leélheted ott az életed, hogy mindezekből kimaradsz és semmi ilyesminek nem vagy a szemtanúja, de ő este/éjszaka ott nem merne egyedül sétálni, ellentétben Torslandával.
Ezt elég sokszor elmondta nekünk, továbbá a lakásleírásnál szerepelt egy olyan mondat, hogy multicultural touch jellemző a környékre, amin jót nevettünk, hogy vajon azt jelenti-e, amire mi gondolunk elsőre. Hát, azt. 😛  Elmentünk egy szombat délután kicsit sétálgatni arra, és – már csak ránézésre – elég sokféle nemzetiséggel találkoztunk. Ennek ellenére szerettük volna megnézni, hogy zajlik egy ilyen procedúra, úgyhogy annak ellenére, hogy már megvétóztam a lakást és a környéket, tegnap elmentünk a “bemutatóra”.
A lakást egy ingatlanfejlesztő, -beruházó cég adja ki (vagyis a cég a landlord =földesúr 😀 ), és több lakásuk is van azon a környéken, ezért nem a leendő bérleményt nézhettük meg, hanem egy hasonlót, amiben elmondásuk szerint ugyanazokat az anyagokat használják a felújításnál, mint az általunk megcélzottban. Azonban egy szétvert lakásba érkeztünk, régi burkolatokkal, ahol se egy tervrajz, se anyagminták nem voltak, és így ez elég nevetségesnek tűnt számunkra. Az, hogy ezek alapján neked válaszolnod kell 3 napon belül, hogy a továbbiakban szeretnéd-e a teljesen lutri lakást, attól meg egyenesen röhögőgörcsöt kapok. Ráadásul már a hirdetésben szereplő csilli-villi jövőbeli alaprajzon feltűnt, hogy a kis erkély a fürdőszobából nyílik. Nem voltunk benne biztosak, hogy ez egy hibás alaprajz vagy tényleg így van. Számunkra nagyon furcsa. Az legalább kiderült tegnap, hogy az alaprajz jó volt, és kérdésünkre a körbevezető nő elmondta, hogy ez a környék egyedisége, és nem lehet változtatni a régi/eredeti koncepción. Na, persze…. Nem hiszem, hogy műemlék védelem alatt állna ez a putri, szóval inkább csak lustaság és hányavetiség nem úgy felújítani, hogy a mai trendek és funkciók szerint lehessen használni az erkélyt. Mi óriásit csalódtunk a cégben, mert ez igazából azt mutatja, hogy ők tudják, hogy olyan pozícióban vannak, hogy ezt megtehetik, és meg is teszik, mert úgyis lesz valaki, aki még így is igent fog mondani a bérleményre.
Viszont ezentúl nem fogunk azon a környéken lakásra jelentkezni, mert úgysem fogjuk kivenni, másrészt pedig van egy olyan szabály, hogy ha nemet mondasz egy felkínált ingatlanra, akkor az is megjelenik a profilodban, és ha fél éven belül 6-szor nemet mondasz, akkor a landlord már rákérdezhet, hogy konkrétan mi a bajod, meg valószínűleg nem is vet rád jó fényt a továbbiakban.

Szóval megszereztük a tapasztalatokat, leszűrtük a tanulságokat, és már 1-2 hete létrehoztam egy másik szűrőt, amit “Göteborg elit” néven mentettem el. 😀 Ebben már csak azok a környékek szerepelnek, ahol még akár drágább albérletet is kivennénk: az egyik az Torslanda, ahol most élünk, a többi pedig a belvároshoz közelebb van, a víz közelében, ahol mostanában nagyon sok építkezés zajlik (Eriksberg, Lindholmen).

Még egy jó tippet kaptunk az egyik csoporttársunktól svédórán: a blocket.se oldalon ne csak hirdetésekre jelentkezzünk, hanem adjunk fel mi hirdetést, hogy kik vagyunk, milyen lakást keresünk, mert sokan nem szeretnek hirdetést feladni és napi 100-200 üzenetet kapni, hanem inkább válogatnak a kereslet közül.
Úgyhogy még ez is egy plusz esély lesz, és mindketten pozitívan állunk a témához, hogy amikor kell, akkor úgyis felbukkan az ideális új otthonunk. 🙂

“Putri a gettóban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. az élet folyamatos kaland, – de lesz még putrinézőkből palotalakó!
    – – és 1 hét múlva “magyari” levegő…

Minden vélemény számít!