Lördagsgodis

Svedorszag a vilag egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – edesseg fogyasztoja, evenkent fejenkent kb. 20 kiloval. A kedvenc stilus itt az un. lösgodis, amit kimert cukorkanak lehet talan forditani. Par eve az IKEA is elkezdte a cukorfogyasztas ilyen modjanak a kulturalis exportjat, de a MOM mozijaban is lattam mar ilyen “candy falat”.

Minden boltban talalhato egy ilyen fal, minimum 40-50 fajta cukorkaval, de vannak kifejezetten erre szakosodott boltok is, ahhol a valasztek elerheti az 500-at is. A sulyra vasarolt candy ara 80 es 150 SEK kozott mozog a bolt arszinvonalatol fuggoen. A kedvenc tipusok a szines, gumicukor szeru cukorkak, de sokfajta un. lakrits is szerepel a valasztekban es mindig vannak magyar izles szamara extrem cukrok is (kivul sos, belul edes, medvecukor soval, stb.)

A sved eletben a szombat (lördag) specialis es a hetvegi ritualek egyike a cimben szereplo kifejezes, ami szombati cukrozast jelent. Foleg gyerekeknek szol, de sok felnott is reszt vesz ebben az idotoltesben.

 

Minden vélemény számít!