Útközben

Budapest – Rostock – Ystad – Göteborg állomások közötti képek és egy kis história. (a tördelésen még dolgozunk)

Megtett km
Megtett km

Első nap majdnem 1150 km-t vezettünk Rostockig: Lőrinc
az első 7 órát és az utolsó 60 km-t, én pedig kb. 450 km-t a jó kis német autópályákon (ahol sokszor csak a síbox volt a sebességkorlátozó tényező ;)).

Rostocki borunk
Rostocki borunk

Néhány rövid megállóval este 8-ra értünk Ádámhoz (Lőrinc nagybátyja) és Heidéhez, akik meleg vacsorával és még melegebb vendégszeretettel, valamint finom vörös borral fogadtak minket. Másnap korán egy bőséges reggeli után Ádám safety carként “elkísért” minket a kompunkig. Köszönünk szépen mindent ezúton is!

Rostock dock
Rostocki docknál

A legérdekesebb és egyben nagyon groteszk élményünk az első nap során az volt, amikor Csehországban egy Mercedes mellett haladtunk el, s eközben a sofőrje a letekert ablakon át kinyúlva hadonászott/mutogatott. Mindketten arra gondoltunk, hogy valami gáz lehet a síboxszal, ezért lehúzódtunk a leállósávba, mögöttünk megállt a “Merdzsó”, kiszállt egy arab kinézetű utas belőle. A saját elmondása szerint gazdag üzletmeber a két kocsi között próbálta meg Lőrincet rávenni arra, hogy adjon készpénzt, ő pedig az aranygyűrűjét adja cserébe, mert neki ellopták a bankkártyáját, és nincs már sok üzemanyag a kocsiban. (Szegénynek még a “sofőrje” se tudott kölcsönadni, vagy ezt valaki tényleg elhiszi neki néha, és akkor sokat kaszál…???). Minket szerencsére nem tudott lehúzni, de ilyet még nem is hallottunk, szóval óvatosan, aki cseh autópálya felé jár!


A kompnál tartottam: 2 óra Rostock-Gedser útvonalon
Komp Dán zászlóval Zsákos Dodó

Délután 1-kor értünk a koppenhágai állatkertbe, ami az útvonaltervezés egyik meghatározó állomása volt. A jegesmedve őrületünkről szinte mindenki hallott már (vagy tapasztalta), úgyhogy a következő képek nem a véletlen kattingatások eredményei 🙂 🙂

Bejárat a tundrára

PB-kPBDoll

tappancs
tappancs

farkinca PB-k etetésebébi víziló mamcijával                  orrszarvú-felderítés


Koppenhága és Malmö között az én régi vágyam teljesült: Svédország határát az Öresund hídon keresztül léptük át. Bár az idő kicsit borús és esős volt, azért így is nagy élmény volt ez.

A svéd oldalon volt határellenőrzés: igazoltattak, tettek fel pár kérdést, de minden fennakadás nélkül mehettünk tovább. Mielőtt sorra kerültünk volna, nagyon paráztunk, hogy kinyittatják velünk a síboxot, mivel előző este félórás együttes munka gyümölcse volt, hogy le tudtuk csukni a kitömött púpot – szerencsére megúsztuk :)).

Öresund_1Öresund_2Öresund_3Öresund_4

A második éjszakánkat Ystadban töltöttük Kriszta és Thomas aranyos kis lakásában, ahol kézműves sörök és egy nagy alvás várt minket. Másnap pedig velük együtt tettünk egy óriási sétát Svédország legkedveltebb (egyben legdélebbi) üdülőhelyén. Gyönyörű erdő, homokos tengerpart, friss tengeri levegő 🙂 Tack so mycket!

TengerpartYstadi part

 

 

 

 

S végül vasárnap este megérkeztünk mostani főhadiszállásunkra, Torslandába (göteborgi városrész, itt van a Volvo gyár), ahol Lőrinc egyik svéd ismerősénél lakunk. Ő is finom vacsorával várt minket, a lakásról és a környékről legközelebb. 🙂

Minden vélemény számít!